SEZON

Sezon w rejonie, do którego się wybieramy rozpoczyna się zależnie od warunków pogodowych około 25.07-1.08 i trwa do końca września, chociaż bywało, że kończył się około 20 września ale i też 10 października. Cały sezon można podzielić na trzy etapy, w których zmienia się rodzaj owoców leśnych, które zbieramy. W przybliżeniu podamy okresy zbiorów i rozpiętości cen w ostatnich latach.

JUTRON

Pierwsze zbiory zaczynają się około 25.07 i są to owoce maliny morożki zwanej 'jutronem'. Owoce rosną na terenach podmokłych i każda roślinka wydaje tylko jeden owoc. Dojrzały owoc jest koloru żółto – pomarańczowego, przypominający wyglądem malinę. Zbierany jest ręcznie. Na skupie osiąga dosyć dużą rozpiętość cenową od 35 do nawet 75 koron, najczęściej zbiera się go w zależności od sezonu około 3 do 10 kg. W dobrym sezonie możliwe jest uzyskanie nawet do 15 kg. Zbiory trwają około 7 do 10 dni a najczęściej do rozpoczęcia skupu czarnej jagody, zwanej ‘bla bar’.





CZARNA JAGODA

Zbiory czarnej jagody zaczynają się około 28.07-5.08. Owoce są dokładnie takie same jak w Polsce, rosną na niskich krzaczkach, przy dobrym sezonie krzak sprawia wrażenie niebieskiego (zapraszamy do galerii, gdzie znajduje się przykładowe zdjęcie). Zbiory dokonywane są specjalnymi maszynkami, które w Szwecji są całkowicie legalne (maszynki będą do nabycia u Charliego za około 120-150 koron), często też są dostępne w sklepie w Norsjo. Jagody należy zbierać do wiaderek (optymalnie dwie sztuki) lub przy większych ilościach do worków jutowych, które następnie po zejściu ze stoku są przesypywane do specjalnych plastikowych skrzynek dostępnych na campingu, które można zawsze za darmo pobrać w dowolnej ilości. Cena czarnej jagody waha się w granicach 10-12 koron na rozpoczęcie sezonu, potem najczęściej wzrasta, czasem do 14 koron, jak również w krótkim czasie zdarzało się że cena wzrastała nawet do 20 koron. Ilości, które można dziennie zebrać wahają się w granicach 30 – 50 kg, zdarza się też, że ilość ta osiąga nawet 100kg!!!. W sezonie osoby będące pierwszy raz, nie mające doświadczenia w zbiorach muszą się liczyć, że zbiory nie będą od razu rewelacyjne, chyba że dana osoba jest bardzo pracowita na pewno w krótkim czasie pojmie istotę zbiorów. Wszystkiego trzeba się nauczyć, dlatego wszystko ma znaczenie, nawet umiejętne wyczucie maszynki do zbierania często w znaczny sposób ułatwia zbiory, wybieranie odpowiednich miejsc zbioru, czas i zaangażowanie. Po kilku dniach ilości powinny być coraz większe. Koniec sezonu przypada z reguły na ostatnie dni sierpnia, ale przy ładnej pogodzie i braku przymrozków może też przedłużyć się do początku września.

CZERWONA JAGODA

Między 25.08 a 1.09 rozpoczyna się zbiór czerwonej jagody, zwanej 'lingon', bardzo charakterystycznej dla Szwedzkich lasów o pięknym czerwonym kolorze. W późniejszym okresie przechodzącym w kolor bordo. Zbiory dokonywane są podobnie jak w przypadku czarnej jagody za pomocą maszynki. Cena czerwonej jagody jest z reguły mniejsza od czarnej jagody i na początek wynosi około 7-8 koron za kg. Cena lubi jednak wzrosnąć do 9-10 koron, zdarza się nawet, że cena osiąga pułap 14 koron za kg. Jest to owoc występujący wszędzie, rośnie nawet w miejscach mało atrakcyjnych dla innych owoców dlatego sprawia wrażenie, że jest go bardzo dużo dając pozory łatwego zbioru. Dla mniej wprawnych zbieraczy stanowi w początkowym okresie mały problem. Przy jego zbiorach należy trochę inaczej ciągnąć maszynkę, przede wszystkim niżej i mniej energicznie bo jest owocem twardym i może odpryskiwać a nie wpadać do maszynki, oczywiście jest to kwestia przyzwyczajenia i po krótkim treningu powinno dać rezultaty. Ilości zbierane powinny wyglądać podobnie jak w przypadku czarnej jagody i wahać się w przedziale ok. 30-50 kg. Przy bardzo dobrej wprawie można znacznie przekroczyć 100 kg (zdarzały się osoby, które potrafiły uzbierać nieco ponad 200kg dziennie). Sezon z reguły kończy się z końcem września. Oczywiście wszystkie te dane są przybliżone i mogą wystąpić różnice w ilości zbieranych owoców, na które ogromny wpływ ma pogoda, która potrafi być bardzo skrajna od arktycznych chłodów do dość dużych upałów. W lipcu – sierpniu zdarzały się temperatury rzędu ponad 30 stopni Celsjusza. Nigdy nie ma gwarancji na ilości zbieranych owoców i osiągniętych zysków.


Copyright by Pracuj w Szwecji 2014.
Kopiowanie strony i materiałów na niej zawartych wymaga pisemnej zgody jej autora.
Tel. +48 794 567 775 | E-mail: informacje@szwecja.strefa.pl | Internet: www.szwecja.strefa.pl